Zdrowe muffiny w wykonaniu uczniów ZPO w Niedzicy

poniedziałek, Czerwiec 5, 2017

W  ten poniedziałek w naszej szkole zapachniało muffinami. I to nie byle jakimi babeczkami, ale zdrowymi, bo marchewkowymi. Uczniowie z klasy V i VI wzięli udział w zajęciach kulinarnych prowadzonych w ramach programu „Szkoły promującej zdrowie”.

Uczestnicy zajęć byli bardzo zaangażowani w działanie i zgodnie podzielili się nie tylko pracą, ale też przygotowanym przez nich deserem.

Polecamy wszystkim rodzicom wspólnie spędzić czas w kuchni ze swoimi pociechami, nie tylko przy stole podczas posiłków, ale także przy pieczeniu marchewkowych muffinek, na które przepis zamieszczamy poniżej.

Przepis na marchewkowe muffiny: (http://zapachykuchni.blogspot.com)

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki           
- 1 łyżeczka sody       
- nie cała łyżeczka soli           
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu  
- 1/2 szklanki cukru   
- 3 jajka          
- 3/4 szklanki oleju    
- 4 duże marchewki starte na drobnych oczkach     
Sposób przygotowania:

Składniki sypkie umieszczamy w misce, dodajemy jajka, olej i marchewkę. Następnie mieszamy wszystko łyżką. Nakładamy ciasto do foremek muffinkowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.           

Smacznego!

 

Ewelina Płachta-Krupa

Szkolny koordynator programu

„Szkoły Promującej Zdrowie”

Back to Top